Blog

Waarom is het zo moeilijk een geliefde of iemand van wie je houdt los te laten?

Waarom is het zo moeilijk een geliefde of iemand van wie je houdt los te laten?

Waarom is het zo moeilijk een geliefde of iemand van wie je houdt los te laten?

Dat is een vraag die we onszelf allemaal al weleens gesteld hebben. Of gevoeld hebben. Want wie kent niet de pijn van een afscheid door scheiding, verandering van levensstijl/ ontwikkeling, verhuizing of sterven.

Afscheid nemen heeft verschillende facetten. Onder andere één die te maken heeft met de realiteit van nu. En één die te maken heeft met eerdere momenten in je leven waarin afscheid een thema was.

Alsook bijvoorbeeld met wat je daarover geleerd hebt vanuit je opvoeding. Zijn er nog onverwerkte ervaringen, dan zullen die absoluut omhoog komen bij een nieuw afscheid. Of als je geleerd hebt dat afscheid nemen en de emoties en verwarring die dit kan geven weggestopt moet worden (niet zeuren maar doorgaan bijvoorbeeld) of dat afscheid nemen ten alle tijden het einde van jouw wereld zal zijn, heb je in eerste instantie veel minder ondersteunende basis in jezelf om jezelf te helpen en begeleiden bij het afscheid nemen. En zal dit proces zwaarder verlopen.

“Wat ook opvallend is bij dit thema is dat we vaak denken dat we álles los moeten laten.”

Afscheid nemen

Wat ook opvallend is bij dit thema is dat we vaak denken dat we álles los moeten laten. Inclusief de mooie fijne ervaringen en de liefde en vriendschap die we voor de ander voelen, gegeven en ontvangen hebben, alle mooie fijne waardevolle momenten. Omdat het verleden tijd is en/of omdat het teveel pijn doet eraan te denken. Dat is ook heel begrijpelijk want je voelt je ook compleet in de war en de pijn van missen gaat heel diep. Net zo diep als je liefde. Daarbij moet je hele energie-systeem wennen aan de nieuwe situatie, een leven zónder de ander. Of dat afscheid nou al lang aangekondigd was of niet. De ervaring is meestal dezelfde.

De pijn er durven laten zijn, steun zoeken (eventueel zelfs een goeie therapeut) kan helpen de waarde van het contact “te vergulden” dat wil zeggen te gaan gebruiken als inspiratiebron om juist je hart meer te openen en je leven voller te gaan beleven.

Afscheid nemen vraagt tijd en compassievolle aandacht voor jezelf. En beseffen dat je juist dieper verbinden met alle moois wat je van en samen met die ander hebt ervaren je helpt om te groeien in die nieuwe situatie.

Tenslotte kan moeite met afscheid nemen ook te maken hebben met dat het niet écht om de ander loslaten gaat. Maar om het loslaten van een oud communicatiepatroon waar je samen met die ander in beland bent geraakt. En dat met juist de verbinding met de ander méér aangaan en samen uitzoeken wat jij en de ander en jullie samen nodig hebben om een nieuwe stap te maken, ruimte creeërt voor een heel nieuwe fase in jullie contact.

Hoe dan ook, verbind je altijd dieper met jezelf en wat jij nodig hebt als je loslaat. Dan vind je ook beter je antwoorden op “wat kan ik verder nog doen”.

 

Heb je interesse in onze opleiding of één van onze andere producten?

Neem contact op met Annette en ze beantwoord graag al je vragen!

Neem contact op