In de media

Wow, wat een uitstraling!

Wow, wat een uitstraling!

Vriendin Extra – Gezond & Mooi, 7 mei 2008 | Tekst: Elly Molenaar. Foto’s: Nico Kroon. Styling: Odette Simons. Visagie: Tirzah Waasdorp |

Vriendin magazineEen krachtige, zelfverzekerde houding, daar kun je deuren mee openen. Maar wat maakt een goede uitstraling eigenlijk? En hoe krijg jij die zelf? Drie experts aan het woord.

Angelique: “Pas als je wat moois uitstraalt kun je met iemand flirten. Het is een ontzettend belangrijk iets. Met een slechte uitstraling maak je minder makkelijk contact met andere mensen. Je voelt je tenslotte pas tot iemand aangetrokken wanneer diegene Iets heeft, wanneer diegene iets uitstraalt. Als hij of zij dat niet doet, waar haak je dan aan?” Uitstraling creëren is volgens Angelique zeker niet gemakkelijk. “Dat doe je niet van de ene op de andere dag. Het heeft namelijk alles met je zeker voelen te maken. Zoiets heb je natuurlijk niet in drie tellen veranderd.

Als je een fijne uitstraling hebt, wil dat zeggen dat je iets bewerkstelligt bij een ander, dat je iets achterlaat. Wendy van Dijk is daar een goed voorbeeld van. Het maakt eigenlijk niet uit wat ze doet, mensen kijken sowieso om wanneer zij voorbij loopt. Chris Zeegers en Leontine Borsato hebben dat ook. Ze stralen alle drie iets toegankelijke uit, een soort positieve intentie. Ze vertonen geen egocentrisch gedrag. Kortom: hoe meer iemand in zijn of haar kracht staat, hoe meer diegene straalt.”

Vriendin tijdschrijftWie: Angelique van ‘t Riet.

Beroep: Flirtcoach. Angelique is eigenaar van Multiplicity. Ze helpt mensen bij het vergroten van hun uitstraling. Ook geeft ze workshops en -trainingen: flirten naar zakelijk succes. Meer info: www.multiplicity.nl.

Spiegel

Maar hoe je overkomt op een ander, heb je niet alleen zelf in de hand. “Uitstraling heeft met intuïtie en onderbuikgevoelens te maken,” legt Angelique uit. “Dat is niet voor iedereen hetzelfde. Hoe iemand op jou overkomt, is heel persoonlijk. We dragen allemaal een rugzak bij ons met daarin een aantal gedragspatronen. Daar zitten ook dingen in die ons belemmeren. Zo kun je bijvoorbeeld iets hebben tegen dominante vrouwen. Als je zulke vrouwen als een bedreiging ziet, zullen zij voor jou nooit fijn overkomen. Het komt dus niet alleen vanuit de zender, ook de ontvanger heeft er invloed op.”

Maar beter overkomen op mensen kun je volgens Angelique wel leren.

“Positieve energie is het antwoord. Ruim go procent van wat je uitstraalt is non-verbaal. Het heeft met je mentaliteit te maken. Om je houding te veranderen moet je jezelf daarom een spiegel voorhouden. Want wat zit je in de weg om iets moois uit te stralen? Zodra je weet wat je belemmeringen zijn, kun je er iets aan doen. Zo kun je je bijvoorbeeld bij sommige mensen slecht op je gemak voelen en je anders gaan gedragen. Je moet je afvragen waarom dat zo is. Wanneer je je eigen kracht vindt en je niet meer onzeker voelt, krijg je vanzelf een geweldige uitstraling.” Dat geldt voor iedereen, vindt Angelique. “Ieder mens kan iets positiefs uitstralen. Het draait voor het grootste gedeelte om de binnenkant van de mens. Met het schoonheidsideaal heeft uitstraling helemaal niks te maken. De mooiste mensen die ik ken, voldoen daar helemaal niet aan. Iemand kan een grote neus hebben, vol zitten met littekens en toch ontzettend mooi zijn en prachtig stralen. Helemaal van binnenuit.”

Wie: Marianne van Wijnkoop.

Beroep: Casting director bij Joop van den Ende Theaterproducties.

Marianne: “Uiterlijk is in de theaterwereld en op televisie een belangrijk aspect.” Als casting director weet Marianne als geen ander hoe belangrijk óók uitstraling is wanneer je auditie doet. “Het komt wel eens voor dat iemand prachtig zingt en beeldig danst, maar totaal geen personality heeft. Op het podium is zo iemand dan net een klein muisje. Ik zal diegene nooit voor een hoofdrol in een musical casten, want er mist dan iets heel belangrijks: een goede uitstraling.”

In het talentenjachtprogramma X Factor was Marianne jurylid en voortdurend op zoek naar zangers en zangeressen met de juiste uitstraling. “Ik keek niet alleen naar hoe iemand zong en danste, maar vooral hoe iemand overkwam voor de camera. Dat is weer heel iets anders dan op het toneel, hoor. Je kunt een geweldige uitstraling hebben op het podium, maar een flater slaan voor de camera. De camera houdt nu eenmaal wel of niet van je. Maar als je mij vraagt wat dat nu precies is, uitstraling, dan moet ik je helaas teleurstellen. Ik heb werkelijk geen idee. Het is zo’n ontzettend weids begrip. Uiterlijke schoonheid heeft er volgens mij niks mee te maken. Iemand kan lelijk zijn, maar toch een prachtige uitstraling hebben.

Als ik aan het casten ben voor een musical, kijk ik eerst welke rollen er te vergeven zijn. Vervolgens kijk ik wie de mooiste stem heeft, het beste kan acteren én het beste overkomt in die rol. De combinatie van factoren is gewoon ontzettend belangrijk in dit vak.”

Personality

“Het gaat erom of je overkomt of niet. Zelfs wanneer je als derde van links in een ensemble zingt, kun je er helemaal uitspringen. Dan heb je echt uitstraling.”

Marianne kan zich de dag nog goed herinneren dat musicaltalent Chantal Janzen auditie bij haar deed. “Ik zag het meteen; zij heeft een waanzinnige uitstraling. Zowel op het toneel als op televisie. Ze kan niet alleen ontzettend mooi zingen, goed dansen én acteren, maar ze heeft een personality die je helemaal opvreet. Ze komt op je over als een leuke, mooie en lieve meid. Wat het precies is, weet ik niet, maar ze heeft een soort echtheid over zich. Ze is heel spontaan. Toen ik haar zag binnenlopen, wist ik het al. Het liefst wilde ik haar gelijk inzetten bij een musical. Maar Chantal sloeg het aanbod af. Ze wilde eerst de toneelschool afmaken. Dat vond ik een ontzettend wijs besluit. En kijk nu maar eens naar het resultaat, hoe ver ze al is gekomen. Ze heeft de hoofdrol gespeeld in meerdere musicals en presenteert nu voor televisie.” Chantal Janzen is voor Marianne het bewijs dat wat je uitstraalt heel belangrijk is.

Vriendin artikelWie: Carolina Bont

Beroep: Personality coach. Carolina richtte in 1985 het Centrum Effectieve Intuïtie op waar je terecht kunt voor trainingen, workshops en een meerjarige opleiding. Ook is ze auteur van het boek Versterk je uitstraling. Meer info: www.effectieveintuitie.nl.

Carolina Bont: “Mensen met een positieve uitstraling leven met enthousiasme en interesse, ze stralen levensvreugde uit. Denk bijvoorbeeld aan Eddy Zoëy, Sara Kroos, Horace Cohen en Victoria Koblenko; zij komen meestal positief op anderen over.” Mensen met een mooie uitstraling voeren volgens Carolina geen act op. “Ze doen niet alsof ze gelukkig zijn op momenten dat ze dat feitelijk niet zijn. Het zijn mensen die zich juist open en kwetsbaar opstellen. Ze weten wat goed voor hen is, zorgen goed voor zichzelf en ze zijn zorgzaam en loyaal naar anderen toe. Om zichzelf en het leven kunnen ze lachen.”

Een mooie uitstraling hebben is volgens Carolina erg belangrijk. “Anders wordt je uiterlijk een vlak plaatje, zonder warmte, levendigheid en pit. Vaak wordt gedacht dat het te maken heeft met veel geld verdienen, macht hebben of bekend zijn. Dat kan, maar hoeft niet. Iemand die Idols wint hoeft niet een sterkere uitstraling te hebben dan de andere deelnemers. Indruk maken is zeker niet alles. Regelmatig krijg ik mensen in mijn praktijk die zich verschuilen in een rol waarmee ze een bepaalde invloed hebben, bijvoorbeeld door hun baan. Maar omdat hun zelfverzekerde houding alleen aan de buitenkant zit, hebben ze moeite om zich echt goed te voelen en te kunnen genieten van hun succes. Pas als ze de façade los durven te laten en uit hun rol stappen, kunnen ze ontspannen. Dan gaan ze zich veel beter voelen en ontstaan er warme en inspirerende contacten. De invloed die ze hebben op hun omgeving komt dan van binnenuit en werkt positiever en diepgaander dan voorheen. Het heeft vooral te maken met innerlijke balans en het hebben van een positieve invloed op je leven. Je kunt ook een goede moeder, verkoopster of onderwijzeres zijn en in die rol een prachtige uitstraling hebben.”

Intuïtieantennes

Zelf werken aan een betere uitstraling, kan volgens Carolina. “Ik heb heel wat mensen in mijn praktijk zien veranderen van gespannen, onrustig en onzeker tot personen met een sterke, evenwichtige en heldere uitstraling.” In eerste instantie moet je volgens de personality coach leren om bewuster op te merken wat je zelf uitstraalt en wat anderen naar jou uitstralen. “Dat doe je door je intuïtieantennes op subtiel te zetten. Als je aandacht aan je intuïtie besteedt, gaat die beter werken. Een goed ontwikkelde intuïtie is als een extra zintuig en dat zorgt weer voor meer zelfvertrouwen. Wanneer je in jezelf gelooft, in je eigen kwaliteiten en mogelijkheden, zul je bij sociale gelegenheden gemakkelijker kunnen ontspannen en jezelf zijn.” Trouw blijven aan jezelf is de volgende stap. Carolina: “Als je investeert in je kwaliteiten en in de dingen die je leuk vindt, dan zul je niet door iedereen aardig worden gevonden.

Je ontwikkelt je veerkracht als je het volmaakte plaatje durft los te laten en afwijzing minder persoonlijk gaat nemen. Als je niet meer in de eerste plaats uit bent op het zoeken naar bevestiging zul je geïnteresseerd en geinspireerd bezig kunnen zijn.” Volgens Carolina zit het allemaal in jezelf. “Heel belangrijk is hoe je over jezelf denkt en voelt en hoe je je energie en kwaliteiten gebruikt. Dat heeft allemaal te maken met hoe je overkomt op anderen. Uit allerlei onderzoeken blijkt dat charme het wint van schoonheid. Met andere woorden: iemand die goed contact kan maken en echt en warm overkomt, valt in het algemeen meer in de smaak dan een persoon die er alleen maar uitziet als een plaatje.”

Tips om je uitstraling te vergroten:

  • Probeer te geven én te ontvangen. Houd dit in balans. Altijd maar geven en jezelf tekort doen, maakt je onzeker.
  • Vraag jezelf af waar je het liefst je energie insteekt. Wanneer je hier inzicht in krijgt, voel je je zekerder en ga je vanzelf stralen.
  • Schrijf op tijdens welke momenten jij je onzeker voelt. Bedenk manieren om dit tegen te gaan en voerde veranderingen stap voor stap door.
  • Durf je kwetsbaar op te stellen.
  • Wees eerlijk over je gevoelens tegenover andere mensen. Alleen dan kun je mooie contacten opbouwen en zien anderen jouw echte ik.
  • Spreek vanuit jezelf. Jíj vindt iets en jij denkt iets. Zo voel je je vanzelf steeds krachtiger worden.
  • Let op je lichaamshouding. Sta rechtop. Een goede houding heeft grote invloed op je lichaamstaal en uitstraling.
  • Sta open voor goede invloeden en sluit je af voor negatieve. Dit versterkt je intuïtie, geeft je energie en maakt je leven een stuk prettiger.
  • Verbeter je luistervaardigheden. Bekwaam je in het geven van aandacht en ook in aandacht vragen op een positieve manier.
  • Leer te incasseren en te relativeren; dat geeft veerkracht en bevordert je gevoel voor humor.

Geef jezelf geregeld complimenten en geniet ook van je allerkleinste persoonlijke successen.
Bron: Versterk je uitstraling, Carolina Bont – Kosmos Uitgevers

Heb je interesse in onze opleiding of één van onze andere producten?

Neem contact op met Annette en ze beantwoord graag al je vragen!

Neem contact op