In de media

Leren omgaan met wat er is

Leren omgaan met wat er is

Haarlems Dagblad 22 februari 2004 | Door Annemieke Windt |

Een andere kijk door het Centrum voor Effectieve Intuitie

HAARLEM – In tijden van recessie nemen bedrijven hun organisatie onder de loep. Daarvoor kunnen ze een adviesbureau in de arm nemen. Een bedrijf kan het advies krijgen met de botte bijl te bezuinigen. Maar het bedrijf kan ook kiezen voor een aanpak waarbij gekeken wordt naar de energie van het bedrijf en hoe die goed kan worden gebruikt. Dat is het uitgangspunt van het Centrum voor Effectieve Intuitie van Carolina Bont dat een alternatief biedt voor de aanpak van veel managementadviesbureaus.

Hoe managers leren hun intuitie te gebruikenManagers leren bij het centrum hun intuïtie te benutten. Ze moeten dan eerst leren wat dat precies inhoudt. “Mensen denken vaak dat het bij intuïtie gaat om de eerste gedachte die in je opkomt. Maar wat ze niet zien, is dat je eigen opvoeding, mensbeeld, angsten en wensen je oordeel kleuren”, aldus Annette van den Berg die als hoofddocente werkt op het Centrum voor Effectieve Intuïtie in Haarlem.

Managers uit het bedrijfsleven kloppen bij het centrum aan, omdat ze beter willen functioneren. Het heeft volgens Van den Berg grote voordelen. Mensen leren zichzelf beter kennen. Ze leren hun sterke en zwakke punten op een goede manier te gebruiken.

Aandacht voor energiestromen en het aura van een organisatie doet vermoeden dat alleen mensen uit het alternatieve circuit aankloppen voor een analyse van hun bedrijf. Niets is minder waar. Ook managers uit de commerciële wereld en directeuren van adviesbureaus laten hun organisatie onder de loep nemen in de hoop daardoor beter te functioneren. Ze krijgen geen pasklare antwoorden. Het is volgens Van den Berg juist belangrijk dat ze hun eigen antwoorden vinden.

Deelnemers aan de cursussen leren eerst hoe ze zichzelf en hun omgeving kunnen zien, zonder dat zaken van buitenaf dat oordeel kleuren. Ze leren daardoor scherper waar te nemen wat er om hun heen gebeurt en hoe ze daar zelf instaan, aldus Van den Berg. Dat heeft invloed op hun persoonlijk leven en hun professioneel functioneren. ,”Bij een reorganisatie gaat het om meer dan alleen de cijfers, het gaat om mensen. Het is belangrijk te kijken hoe je een sterk team overeind kunt houden. Verder moet je ook kijken welke mensen beter naar een andere baan kunnen of aan een nieuwe functie toe zijn”.

Reorganisaties waarbij managers met een bolle bijl hakken in het personeelsbestand kunnen funest zijn, omdat werknemers zich daar niet meer veilig voelen.

Dat heeft volgens Van den Berg gevolgen voor het functioneren van het bedrijf, omdat het de groei blokkeert. De cursus en begeleiding is erop gericht dat mensen efficiënt leren omgaan met wat er is. “Het is niet zweverig, mensen kunnen ermee aan de slag.”

Het Centrum voor Effectieve Intuïtie werd in 1985 door Carolina Bont opgericht. Bont, directeur van het Centrum, heeft zich in de loop der tijd toegelegd op het schrijven van boeken en het geven van trainingen of lezingen bij bedrijven en congressen. Haar laatste boek is “Succes door bezieling. De zeven bewustzijnsniveaus van mens en organisatie”.

Heb je interesse in onze opleiding of één van onze andere producten?

Neem contact op met Annette en ze beantwoord graag al je vragen!

Neem contact op