HOOGGEVOELIGHEID

Hoogsensitieve kinderen

Hooggevoeligheid als kracht!

Hoogsensitieve kinderen komen net als wij in alle soorten en maten. Gelukkig zijn er wat algemene, handige adviezen te vinden die het opvoeden er intussen makkelijker en relaxter op kunnen maken. Voor iedereen. Tijd dus voor een hart(je) onder de riem.

Omdat je zelf hoogsensitief bent, of omdat je er al het een en ander over gelezen hebt. Misschien weet je dan ook al dat hoogsensitiviteit lange tijd door psychologen over het hoofd werd gezien, en ook niet serieus werd genomen door de wetenschap. Die tijd lijkt langzaam voorbij te gaan, en al die toenemende kennis is fijn. Toch blijft daarmee overeind staan dat we nog steeds goed op onze hooggevoelige kinderen moeten letten. Omdat zij de woorden, de kennis en de beheersing vaak (nog) niet hebben om zich te kunnen verhouden in een wereld waarin bij hen elke prikkel binnenkomt. En ze vooral hun reactie daarop niet altijd kunnen sturen.

Hoogsensitieve eigenschappen

Deze kinderen krijgen vaak te horen dat ‘ze niet zo moeten zeuren’ of ‘zich er maar even overheen moeten zetten.’ Dat ze maar ‘wat harder’ moeten worden of, de ergste, ‘gewoon niet zo moeilijk moeten doen’. Woorden die voor een volwassen HSP-er al als onprettig worden ervaren, laat staan voor een kind dat nu eenmaal veel dichter bij zijn of haar natuurlijke temperament staat dan wij. En dat gaat met name over de volgende eigenschappen, want kleine HSP-ers kunnen (net als wij):

  • Andermans energie oppikken en die vervolgens in hun eigen lichaam en gedachten voelen en/of ervaren;
  • Diepe stress ervaren door de energie van mensen en/of in spannende situaties;
  • Gevoelig zijn voor zintuigelijke prikkels als voedsel, allergieen en/of omgevings-gebonden prikkels zoals (geluids)overlast of geur;
  • Daardoor soms overgevoelig en te emotioneel reageren (op het dramatische af);

Hoogsensitieve kinderen: wat hebben ze nodig?

Best veel eigenlijk. Zeker voor een hooggevoelig kind dat (nog) niet in staat is om dat alles te verwoorden, of zichzelf daartegen te beschermen. Het is dan ook essentieel dat wij volwassenen –ouders, leerkrachten, familie- op de hoogte willen raken van wat een hoogsensitief kind nodig heeft. En daar vervolgens naar weten te handelen. Zodat de kleine HSp-er zich veilig blijft voelen, en wij hem of haar intussen de juiste begeleiding geven in die wereld die nu eenmaal vol prikkels is, en dat ook blijft. Daarom een paar praktische tips. Niets hoeft, maar ze zijn het overwegen waard:

Houd van hooggevoelige kinderen zoals ze zijn

Want acceptatie is alles. “Het uitgangspunt is het kind zelf. Als je goed op zijn of haar reacties let, ontdek je wat wel of niet oké is, zegt Carolina Bont daarover in haar bestseller Hoogsensitiviteit als kracht. En: “Alles wordt makkelijker als je niet tegen de klippen op blijft hopen op een ander kind, maar het omdraait en je opvoedgedrag op het kind aanpast”, vindt dr. Elain Aron in haar boek Het hoog sensitieve kind. Hoe meer je als ouder het hooggevoelige temperament van je kind leert zien zoals het is. Hoe beter je in staat zult zijn om een reactie te geven die resultaat kan geven. En dat doen jullie samen, uiteraard doet een flinke dosis liefde de rest in dit geval.

Ben jij hooggevoelig?

Hier op onze website, maar ook op onze sociale media kanalen kun je meer informatie vinden over hooggevoeligheid. Luister ook naar onze Podcast of lees er over in een gastblog van Colette Mulder, zij schrijft over ‘Hooggevoelig, is dàt het?!’

TEST: Is mijn kind hooggevoelig?

Kan jouw kind hulp gebruiken?

Geef je vraag door aan Annette via WhatsApp 0235248863.

Doe de sensitivteitstest

Ervaringen van anderen

Dit zeggen onze cursisten over deze opleiding

Lilian de Roever
Lilian de Roever Therapeut

Hooggevoeligheid kan je kwetsbaar maken, zeker als je je daar niet van bewust bent. Als je daar goed mee om leert gaan, zoals in deze opleiding gebeurt, maakt het je sterk en rijk! Het is ook erg fijn om in de opleiding met mensen om te gaan met gelijke ervaringen: het samen werken en leren met en van elkaar ervaar ik als een warm bad. Ondertussen geniet ik met volle teugen van alles wat deze geweldige opleiding mij brengt!

Jaco den Haan
Jaco den Haan Hovenier

Ik heb gemerkt dat ik daardoor mijn eigen ervaringen serieuzer ben gaan nemen. De veilige en respectvolle sfeer in de opleiding moedigde me aan me meer te openen. De handvaten die me tijdens de opleiding zijn aangereikt, gebruik ik zeer geregeld in mijn dagelijks leven. Ze geven me veel zelfvertrouwen. Ik voel elke dag weer hoe ik ben gegroeid. Dat is een fantastische ervaring!

Liane Kuijper
Liane Kuijper Fotografe

Voor mij is deze opleiding het mooiste cadeau dat ik mezelf heb gegeven. Al met al kan ik dus zeggen dat mijn leven een hele andere wending heeft gekregen. Het is hard werken maar het is het mooiste dat ik tot nu toe gedaan heb. Had ik dit allemaal kunnen bedenken voor dat ik deze opleiding startte? Nee, absoluut niet. Het heeft mijn verwachtingen ver overtroffen. Ik gun het echt iedereen. Ik voel me vrijer, lichter en vooral gelukkiger met mezelf.

Heb je interesse in onze academie of één van onze andere producten?

Plan dan eenvoudig online een gratis CLARITY CALL met Annette.

GRATIS CLARITY CALL  PLANNEN