Blog

Hoogsensitiviteit en gevoelig voor geluid?

Hoogsensitiviteit en gevoelig voor geluid?

Hoogsensitiviteit en gevoelig voor geluid?

Ben je hoogsensitief en heb je wel eens gehoorbescherming overwogen? Veel hooggevoeligen hebben last van omgevingsgeluiden. Niet gek als je bedenkt dat het zenuwstelsel bij hsp-ers gevoeliger is. Zintuiglijke externe prikkels en indrukken, zoals (harde) geluiden, komen hierdoor sterker binnen.

Om die reden hebben we volgers van het Centrum gevraagd naar hun ervaringen met gehoorbescherming, waarbij geluiden wel duidelijk hoorbaar blijven, maar te sterke prikkels afgezwakt worden en/of verdwijnen. Hierop hebben we veel reacties gekregen, zowel via de Facebookpagina als via mail en via het “oordopjes-experiment” dat door cursisten van het Centrum is gedaan. Superfijn en hartelijk dank voor alle reacties! De uitkomsten van de ervaringen vind je hieronder. Belangrijk is te beseffen dat ieder mens anders is. En dat uiteindelijk alleen jij kan bepalen of je een bepaalde gehoorbescherming plezierig vindt.[quote text=”

“I frequently hear music in the very heart of noise (George Gershwin)”

Nb: hou er rekening mee dat als je al gevoelig bent voor geluid en je gaat dagelijks (dus heel frequent en voor lange tijd achter elkaar) gehoorbescherming dragen, deze gehoor-(over)gevoeligheid toeneemt. Het is daarom raadzaam gehoorbescherming alleen te gebruiken in situaties waarin het echt noodzakelijk is en liefst niet dagelijks.

De beste gehoorbescherming

Als beste kwam uit onze test de wat duurdere gehoorbescherming, die veelal in verschillende maten en uitvoeringen verkrijgbaar is. Zoals gezegd duurder in aanschaf dan de eenvoudige varianten, maar wel duurzamer aangezien ze veel langer meegaan. En daardoor uiteindelijk toch goedkoper bij regelmatig gebruik (en beter voor het milieu). In willekeurige volgorde:

 • Bose oordopjes/ hoofdtelefoon, handig omdat je het kunt koppelen aan de muziek die je wilt horen versus achtergrond geluid.
 • Pluggerz, daar kregen we heel veel positieve verhalen over. Ze zijn in verschillende varianten verkrijgbaar: in diverse standaardmaten, maar ook op je eigen maat maakbaar. Je kunt op onderstaande sites bekijken welke er zijn: Beter Horen, Pluggerz Sleep, Pluggerz Music.
  Heel handig: via deze simulator van Pluggerz kun je zelf testen wat je het fijnste lijkt.
 • Ook de verschillende mogelijkheden gehoorbescherming van Noizezz kwamen als heel goed uit de bus.
 • Over-ear hoofdtelefoons werden ook vaak genoemd als heel effectief. Vooral goed behulpzaam bij mensen die gevoelig reageren op de aanwezigheid van gehoorbescherming die in de gehoorgang wordt gedragen (zoals oordopjes). Je kunt hiervoor Bij Bose kijken, maar ook bij de Hoofdtelefoonstore.
 • Gehoorbescherming op maat kun je laten aanmeten en kopen bij Hearings, bij Schoonenberg en ook bij Pluggerz. Deze otoplastieken zijn aan de prijzige kant, maar gaan lang mee en zitten (uiteraard) als gegoten.
 • De hierna genoemde oordopjes (dus in de gehoorgang gedragen) worden door de hsp-ers die meededen aan het onderzoek als heel fijn ervaren. Ook deze zijn bij goed gebruik, vaker te gebruiken. Noizezz Orange Strong, Alpine SleepSoft, Alpine, WorkSafe, Alpine MusicSafe

Eenvoudigere oordoppen

Wat goedkopere oplossingen zijn de eenvoudigere oordopjes. Nadeel is dat ze maar 1 tot paar keer te gebruiken zijn. En nog belangrijker, ze dempen het geluid heel algemeen. Dat wil zeggen dat ze niet helpen specifieke geluiden buiten te sluiten óf juist toe te laten. Maar als je ze maar een enkele keer nodig hebt en je hebt er geen probleem mee dat álle geluiden gedempt worden, is het een goede optie. Je vindt deze eenvoudigere doppen o.a. bij: Hema oordoppen, Ohropax, Herriestoppers, Oordopjes Kopen.

Volledig het geluid dempen?

En wil je alle geluid weg, dan kwam deze Howard Leight Max Lite als beste uit de bus.

Beste koop, beste webshop, dik tevreden

 • De consumentenbond heeft ook informatie over oordopjes. Als je op deze pagina iets naar onderen scrolt zie je de info van de consumentenbond en enkele testgegevens van een onderzoek dat zij hielden.
 • Op de site van Kieskeurig kun je de goedkoopste webshop uitzoeken
 • De twee volgende sites bieden diverse soorten aan. Van oordopjes tot over-ear hoofdtelefoon. Er waren niet veel mensen die hier iets gekocht hadden, maar degenen die het adviseerden waren wel erg tevreden. Elacin en Gehoorbeschermers Oordoppen

Testpakket

Er waren geen slechte ervaringen met de duurdere bescherming. Wat hoogsensitieve mensen voor dagelijkse activiteiten soms als minder waardeerden, waren de goedkopere ear-plugs. Dit vanwege hun algemene demping en mindere pasvorm. Wil je ze gewoon eens proberen, er is een heel testpakket te koop via gehoorbeschermers-oordoppen.nl. Wie weet zit er toch iets bij wat voor jou juist heel goed werkt! Werkten ze voor veel hsp-ers tijdens bezigheden van alledag onvoldoende, deze ear-plugs werden wel veelvuldig genoemd als fijn om mee te kunnen in en door slapen.

Het luistert nauw

Uit de diversiteit van de reacties bleek dat welke je kiest en fijn vindt absoluut een persoonlijke keuze is. Dus wat je het beste bevalt qua draagcomfort en effectiviteit ligt aan jouw hooggevoeligheid en de omstandigheden waarin je de gehoorbescherming wilt gebruiken.

We hopen dat bovenstaande informatie je kan helpen een goede en voor jou passende keuze te maken.
Wil je dat we met je meedenken? Heb je nog vragen? Mail ons gerust!

Uiteraard helpt het ook om, hoe vreemd het ook klinkt, de schoonheid te vinden in omgevingsgeluiden. De componist George Gershwin zei het treffend voor zichzelf: “I frequently hear music in the very heart of noise”.

 

Heb je interesse in onze opleiding of één van onze andere producten?

Neem contact op met Annette en ze beantwoord graag al je vragen!

Neem contact op