Blog

Hooggevoeligheid is géén teken van zwakte

Hooggevoeligheid is géén teken van zwakte

Hooggevoeligheid is géén teken van zwakte

Er is een groeiend bewustzijn over wat gevoeligheid en hooggevoeligheid precies is en doet. Dat is belangrijk want in deze maatschappij is er tot nu toe weinig ruimte en begrip geweest voor hoog-gevoeligheid.
Gevoelig of hooggevoelig zijn werd vaak gezien als dat je een mens bent met te weinig draagkracht. Iemand die te overdreven reageert. “Je moet je niet aanstellen” of ” jij kan ook niets hebben”, heb je waarschijnlijk te horen gekregen als kind en mogelijk nu ook nog. Of een meewarige blik “ach hij/zij is altijd zo snel overstuur”. Bijna alsof je verminderd toerekeningsvatbaar bent.

“Normaal”

We zijn allemaal grootgebracht met richtlijnen over wat normaal is en wat niet. Normaal over wat we in onszelf mogen ervaren. En wat normaal is wat je wel of niet hoort op te pikken van je omgeving. Doordat je hierbij ook leert allerlei zaken normaal te vinden, terwijl ze dat niet zijn, raken met name gevoelige en hooggevoelige mensen in de war. Normen over wat “normaal” is over hoe we met elkaar omgaan (in kleine kring en groter), met de natuur, met dieren, met de Aarde.

“Never be ashamed to let your tears shine a light in this world.- Anthon St. Maarten”

Mensen die hoog-gevoelig zijn, kunnen sneller ervaren wanneer er iets niet klopt, maar omdat de omgeving dit ontkent, geeft dit gevoelige en hooggevoelige mensen vaak het idee over zichzelf dat zij niet normaal zijn en dat er met hen iets vreemds aan de hand is. Gaan in reactie daarop hun innerlijke signalen negeren of wegstoppen. Maar in feite merken zij op wat er werkelijk speelt. Alsook wat anderen in de buitenwereld verborgen willen houden, willen onderdrukken of negeren.

Hooggevoeligheid als kracht

Intens voelen- denken- weten- zien of horen, open zijn voor allerlei indrukken, ook van alles wat non-verbaal is en tussen de regels door, is geen teken van zwakte. Integendeel. Het is in feite helder aanwezig zijn vanuit een open verbinding met je hart. Juist diegenen die kunnen inleven, indenken, invoelen en aanvoelen, zijn diegenen die de richting kunnen aangeven naar een meer compassievolle eerlijke wereld.

Uiteraard is zelfbescherming tegen teveel prikkels belangrijk. Maar zeker net zo belangrijk is je gevoeligheid er te durven laten zijn en leren deze praktisch bruikbaar te maken. Je gevoeligheid als kracht te gaan zien en toepassen.

 

Heb je interesse in onze opleiding of één van onze andere producten?

Neem contact op met Annette en ze beantwoord graag al je vragen!

Neem contact op