Blog

Hooggevoelig, is dát het?

Hooggevoelig, is dát het?

Hooggevoelig, is dát het?

Wat deze ontdekking in mijzelf en mijn leven heeft veranderd

Gastblog van Colette Mulder
Eigenaar tekstensie.nl; content- & communicatiemanagement

Wandelend in de natuur loop ik intens te genieten van het weidse uitzicht en de stilte. En overdenk ik wat er allemaal veranderd is sinds ik de opleiding Effectieve Intuïtie heb gedaan. Na mijn ernstig ziekte en moeite met mezelf staande houden in een prestatiegerichte maatschappij, besloot ik dat ik zo niet langer door kon en wilde worstelen in het leven. In het eerste gesprek met mijn life-coach vroeg ze: “Heb jij wel eens van hooggevoeligheid gehoord? Ga dit boek maar eens lezen.”

Hoogsensitiviteit als kracht, zag ik, van Carolina Bont. Met ogen als schoteltjes en tranen over mijn wangen biggelend las ik de eerste hoofdstukken. Ongelooflijk, wat een enorme herkenning! Was dát het waardoor ik het leven als vrij moeilijk had ervaren. En van jongs af aan altijd het gevoel had gehad dat ik anders was, raar of lastig. Jeetje, er waren dus meer mensen zoals ik!

Intuïtie trainen

Toen ik op de website van Carolina de opleiding Effectieve Intuïtie zag staan, besloot ik al snel die te willen doen. Het sprak me erg aan om mijn intuïtie te ontwikkelen. Op de eerste lesdag werden we na de warme introductie van docent Annette uitgenodigd om in tweetallen te gaan zitten. We deden eerst een heerlijk ontspannende visualisatie-oefening. Daarna zei ze: “Nu gaan jullie elkaars energieveld lezen. Dit is een krachtige manier om je intuïtie te trainen.”

Energieveld lezen?! Direct voelde ik weerstand in mezelf, precies zoals ik had gevoeld bij een opleiding om mensen op holistische wijze te kunnen behandelen. Het was mijn eerste kennismaking geweest met energetisch werk. Ik had scepsis gehad, maar was ervan overtuigd geraakt dat het mogelijk was energieën in balans te brengen. Maar energieën ook echt waarnemen en zinvolle informatie opvangen onder andere door middel van beelden of kleuren zien bij anderen, dat ging me wat ver. Ik vond het lastig te geloven dat ik dit kon. Maar ik besloot dat die kwebbelende ratio me niet ging helpen en deze nieuwe uitdaging aan te gaan.

De kwebbelende ratio loslaten

Ik sloot mijn ogen en haalde diep adem. Kort daarna hoorde ik mezelf tegen de cursist met wie ik werkte, zeggen: “ Het lijkt erop dat je net een lastige periode achter de rug hebt maar dat je er sterker uitgekomen bent. Verder zie ik een beeld van je dat je met je voeten in een bak water zit en dat er een kat vlak langs je loopt.” Direct dacht ik ‘dit klinkt idioot zeg’. Maar mijn medecursist zei: “Ja het afgelopen jaar was inderdaad een moeilijke tijd die me achteraf toch veel heeft opgeleverd. Bij het zien van mijn verbaasde gezicht vervolgde ze glimlachend: En mijn kater is belangrijk voor mij en zo ook het waterpolo waar ik aan doe!”.

Toen was ik om. Wat ik er precies mee kon, begreep ik pas na een heel aantal lessen. Voor het eerst kwam ik bewust in contact met mijn intuïtie en dieper met mijn emoties. Ik ging voelen welke ervaringen in mijn jeugd blokkades hadden gecreëerd in mijn energiesysteem. Welke blokkades dit waren, waarom ik ze vasthield en hoe ze me in de weg zaten in mijn leven. En vooral: hoe ik contact kon maken met deze blokkades en ze los kon laten. Daarmee ging ik in de opleiding aan het werk, soms gepaard gaand met hevige emoties en heftige dromen, maar vooral ook met een gevoel van bevrijding.

Geaard, veilig en krachtig

Sindsdien is het steeds meer gaan stromen in mezelf en mijn leven. Inmiddels ben ik zover dat ik veel meer in het hier en nu leef. Geaard zijn is een vrijwel continue staat van zijn. Ik voel me veilig in mijn eigen lichaam en geest, en ook in de wereld om me heen, omdat ik me verbonden voel met mijn omgeving. En ik ben me er veel eerder van bewust welke mensen en activiteiten wel en niet voedend voor me zijn, waardoor ik veel meer keuzes maak die goed voor mij zijn. Soms zijn dit keuzes die niet gemakkelijk zijn. Zoals een relatie of contacten loslaten waar ik lang in heb geïnvesteerd, ook al voelde ik duidelijk dat ze niet meer bij me pasten.

In mijn werk sta ik veel sterker en ervaar ik meer plezier. Dat komt ook omdat ik als zzp’er meer op opdrachten inga waar ik ook als persoon een bijdrage aan kan leveren, niet alleen vanuit mijn kennis.

Bij de keuze van een woonomgeving voel ik duidelijker waar ik me echt thuis voel. En ook in kleinere dingen merk ik verschil, zoals weten wanneer ik nog even op een feestje kan blijven of naar huis gaan beter voor me is en wanneer ik kies voor een duinwandeling met een vriendin of juist alleen. Ik registreer welke muziek me op een bepaald moment goed doet, welke kleur kleding die dag voedend is en wanneer het echt belangrijk is voor mijn weerstand om eens vroeg te gaan slapen. Ik ben ook vrijwel nooit meer ziek. Ik sta veel meer in contact met mijn intuïtie en behoeftes, en luister daar zoveel mogelijk naar. En omarm ook mijn mindere dagen, omdat ik weet hoe die weer in balans te brengen.

Verder groeien

Als ik aan het eind van de lange wandeling even pauzeer geniet ik van het weidse landschap en de prachtige kleuren van de ondergaande zon. Ik realiseer mij hoe goed het is dat ik zoveel meer dan voorheen vertrouw op mijn eigen weten en kunnen. Nu ik voel wat een verschil al deze veranderingen in mijn leven maken, ben ik enorm gemotiveerd me verder te ontwikkelen. Momenteel lees ik bijvoorbeeld in het Werkboek Hooggevoeligheid & Mindfulness dat geeft mij weer nieuwe inzichten over hooggevoeligheid en over omgaan met kwetsbaarheid en intense emoties. En sinds ik dagelijks oefeningen doe die erin staan krijgt mijn creativiteit weer een nieuwe impuls. Echt een leuke uitdaging! Een belangrijk thema in dit boek is, ‘Koester klein geluk’, met effectieve suggesties om je goede ervaringen meer te kunnen voelen en echt tot je door te laten dringen. Zodat ze een krachtbron gaan worden voor je die op den duur steeds sterker wordt. Heel mooi. Dat sluit helemaal aan bij hoe ik mij nu voel. Ik ben intens dankbaar en blij dat ik zo kan genieten van een weekend weg in mijn eentje. Met de zonnestralen op mijn gezicht en met een glimlach van geluk van oor tot oor, straal ik terug.

– Colette Mulder

Heb je interesse in onze opleiding of één van onze andere producten?

Neem contact op met Annette en ze beantwoord graag al je vragen!

Neem contact op