skip to Main Content
Carlo Steensma

2 voor 12 voor de Aarde, interview met Carlo Steensma

Met elkaar maken we het verschil!

Interview met Carlo Steensma, Community Engagement Manager voor World Merit

Ik ben Carlo Steensma, Community Engagement Manager voor World Merit. World Merit mobiliseert jongeren over de hele wereld in een poging de Sustainable Development Goals (SDGs) van de Verenigde Naties te halen. Elke dag raak ik geïnspireerd door de projecten die onze toekomstige (jonge, gedreven en gepassioneerde) leiders opzetten, waarin ze hun communities tot hogere niveaus inspireren door actie te ondernemen door problemen bij de wortel aan te pakken.

Vrede

“Vrede op aarde moet vrezen voor een nieuw gevaar: De Klimaat Noodsituatie, die onze veiligheid, onze middelen van bestaan en ons leven bedreigt. Daarom is het Klimaat dit jaar de focus van de Internationale Dag van de Vrede.”
Dit zei Secretaris-generaal van de VN, António Guterres op 21 september 2019, Dag van de Vrede.

Voor mij persoonlijk is vrede er wanneer alle externe factoren stabiel zijn en het mij toegestaan is om veilig te zijn, zowel binnen als buiten zonder zorg voor pijn of (natuurlijk) geweld. Al ben ik vrij, toch ben ik vandaag bezorgd, erg bezorgd. Ik ben nl niet zeker voor hoe lang we nog veilig zijn. We hebben nog 11 jaar om onze koolstof uitstoot te verminderen met 45%, en dan alsnog hebben we slechts 50% kans om onder de 1.5C verhoging te blijven. We zitten nu op 1C verhoging. En we kunnen allemaal zien hoe onze planeet hierop reageert. Voor mij is het geen 2 voor 12, het is 2 seconden voor 12.

Maar wat te doen vragen mensen zich vaak af

Nou wij hebben vandaag wereldwijd miljoenen vuilniszakken gevuld met zwerfafval voor World Cleanup Day. En nadat gisteren miljoenen mensen met klimaatmarsen en demonstraties de straten hebben gevuld is mijn hart in elk geval enigszins hoopvol voor de mensheid en onze wilskracht om deze planeet te redden; ons huis, het huis van onze kleinkinderen, en heel misschien die van onze achter- achter- kleinkinderen als we nu in staat zijn écht gedurfde en radicale acties te ondernemen.

Gedragsverandering vind ik super interessant, en blijft mega complex. Vanuit World Merit stimuleren wij daarom de 21-day challenge. Uit onderzoek blijkt nl dat als je 3 weken lang een nieuwe gewoonte uitprobeert de kans groot is dat dat onderdeel wordt van je gedrag.

Of het nu stoppen is van vlees en zuivel eten (alle dierlijke producten), een ijskoude douche nemen of fietsend naar werk, elke bijdrage helpt! Wat jou nog meer helpt, is je er online (worldmerit.org/21-day-challenge) aan committeren en het delen met je familie en vrienden!

Nu hebben we nog een paar jaar. Laten we er alles, maar dan ook ALLES aan doen dat we nog véél langer van onze prachtige planeet en kinderen kunnen genieten!

Back To Top