skip to Main Content

2 voor 12 voor de Aarde, interview met Marijke Neerings

Met elkaar maken we het verschil!

Interview met Marijke Neerings, yogadocente

Toen ik ruim 10 jaar geleden aan yoga begon wist ik niet dat yoga een filosofie is met een acht stappenplan, waarvan de fysieke yoga er slechts één is. Yoga gaat over bewustwording, het woord yoga betekent ‘union’ en houdt in dat we allemaal verbonden zijn.

Hoe de wereld er nu aan toe is, is het resultaat van onze collectieve gedachten als samenleving. Dit gebeurt doordat we ons niet bewust zijn van deze eenheid, maar juist een gevoel hebben van afgescheidenheid: ‘ik en de ander’.

Als we de wereld beter willen maken, kunnen we dus bij onszelf beginnen, en ons afvragen of er ergens in onze beleving een plek is waar we afgescheidenheid of ‘anders zijn’ creëren. Dit is wat Ghandi bedoelde met: ‘Be the change you wish to see in the world’. Dit is iets waar ik me dagelijks bewust van probeer te zijn en elke keer dat ik me realiseer dat ik oordeel of een gevoel van ‘ik en de ander’, van separatie heb, sta ik daar bij stil om het vervolgens los te laten.

Alles is energie, alles. Ook je gedachten, ook je emoties. Ik geef voornamelijk Yin yoga les en daarbij leer je dat alle onverwerkte emoties zich vastzetten in je spieren, in je bindweefsel. Wanneer je in een yin yoga houding een bepaald gebied voor een aantal minuten rekt kan het gebeuren dat deze (oude) emoties loskomen en je zonder dat je begrijpt waarom, emotioneel wordt. Bij dieren werkt dit niet anders. De doodsangst die een dier voelt voor de slacht zet zich ook vast in zijn lijf en wanneer je dit dier eet krijg je daarmee ook deze emotie meer naar binnen.

Ik eet al ruim tien jaar geen vlees meer en probeer zoveel mogelijk veganistisch te eten. Wat mij daarbij enorm helpt is om vrouwen te volgen op social media die hier goeie tips voor hebben, zoals www.lisagoesvegan.com en www.wateetjedanwel.nl. Zij hebben er hun werk van gemaakt om deze informatie te vergaren en daar ben ik heel dankbaar voor, want dat maakt het voor ons ontzettend makkelijk.

Daarnaast mediteer ik dagelijks 2 keer per dag 45 minuten. Mediteren voelt voor mij als het stemmen van een instrument. Met mediteren stem je jezelf af op de energie van je ziel, de energie van eenheid, van het universum.

Wanneer je (dagelijks) mediteert merk je dat je veel minder reactief bent, je wordt veel rustiger in je hoofd en blijft meer in het moment. Ik ben er van overtuigd dat als iedereen op de wereld zou mediteren, zou voelen dat we allemaal verbonden zijn, dat het resultaat een gezond klimaat zou zijn.

CTA Inner Healing

Back To Top