skip to Main Content
Boom met bloemen en zonneschijn

2 voor 12 voor de Aarde, interview met Lydia Scholte

Met elkaar maken we het verschil!

Interview met Lydia Scholte, zelfstandig onderneemster TreeSister & werkgroepcoördinator Stop Ecocide: Change the Law NL.

Lydia ScholteVorig jaar december mocht ik de Schotse Earth Lawyer Polly Higgins (1968-2019) ontmoeten in den Haag. at een prachtige, moedige vrouw met een grootse visie om onze moeder Aarde te beschermen. De laatste 12 jaar van haar leven waren er geheel op gericht om – Ecocide – de grootschalige vernietiging van ecosystemen, zoals het dumpen van chemisch afval, het leegvissen van de zeeën en het ontbossen en verbranden van het Amazonewoud, als 5e internationale misdaad erkend te krijgen door het Internationaal Strafhof in Den Haag. Ik vind het zo belangrijk en het is nu meer actueel dan ooit dat deze wet er moet komen.

Niemand kon toen bevroeden dat ze 4 maanden later door zich snel verspreidende kanker binnen vier weken zou komen te overlijden. Ik was er kapot van. Deze vrouw had zoveel indruk op mij gemaakt. Waarom moest nou juist haar dit overkomen? Ik had op haar doorzettingsvermogen als natuur-advocate gerekend om het eindelijk voor elkaar te krijgen dat het strafbaar zou worden onze planeet massale schade toe te brengen. Dat staatshoofden en CEO’s van grote bedrijven persoonlijk ter verantwoording zouden worden geroepen. Maar vooral dat het ons een moreel kompas zou geven voor hoe wij als mensheid met de Aarde om willen gaan. Kortom: wat wij acceptabel of niet acceptabel vinden!

Polly en LydiaDat liep dus geheel anders. Het schudde mij wakker. Ik had het toch ook nooit zomaar aan Polly en haar team kunnen overlaten om dit voor elkaar te krijgen? Wie kan er zo’n zware last dragen? Wat was ik zelf bereid te doen om die Ecocidewetgeving te helpen realiseren? Confronterende en bevrijdende vragen tegelijkertijd. Ik vond de antwoorden door meer buiten te zijn en te genieten van al dat moois om mij heen.

Polly was heel erg verbonden met de natuur. De afgelopen jaren heb ik die verbinding gelukkig ook weer mogen herontdekken. Ik kan het iedereen aanraden om tijd in de natuur door te brengen. Om te luisteren naar de wind in de bomen, te turen naar de voorbijdrijvende wolken. Alle sensaties in je op te nemen. Dankbaarheid ervaren voor alles wat het ons geeft. In verbinding met de natuur kun je niet anders dan beseffen dat je het liefhebt en het wilt koesteren. Dat je het wilt beschermen. Dat gaat vanzelf. Probeer het maar eens. Volgens mij is dat de eerste stap naar het realiseren van een hemel op Aarde.

Jij en ik kunnen samen heel veel verschil maken. Elke maand plant ik 300 bomen via de organisatie TreeSisters.org. Ik raap elke dag een paar stukken zwerfvuil van straat op, eet steeds minder vlees, doe zoveel mogelijk op de fiets of het openbaar vervoer, koop haast geen nieuwe kleding meer, laat kapotte dingen bij het repair- café maken als het me zelf niet lukt en vind regelmatig mooie afgedankte dingen voor in huis bij het grofvuil. Kortom: herstellen en consuminderen op alle vlakken.

Als we allemaal onze individuele talenten gebruiken om aandacht te vragen voor het herstel en de bescherming van de natuur kunnen we iets prachtigs co-creëren. Persoonlijk heb ik twee maanden geleden besloten om mijn creatieve -en organisatietalenten in te zetten. Als coördinator van de Nederlandse campagne werkgroep ‘Stop Ecocide: Change the Law’. Hierbij wil ik jullie allemaal van harte uitnodigen om je aan te melden als Aardebeschermer/ Earth Protector en Ecocidewetgeving te steunen. Ga naar: https://www.stopecocide.nl

Foto 1: Polly Higgins en ik in december vorig jaar, Den Haag.
Foto 2: Zondag 22 sept 2019 op onze eerste informatie kraam in Amsterdamse Bos.

Back To Top